Historiek

Radio Plus heeft een historiek van meer dan dertig jaar radio in Gent.

Radio Plus heeft een historiek van meer dan dertig jaar radio in Gent.

Gestart, zoals velen in het begin van de jaren 80, profileerde radio plus zich van in den beginne als een radio die gericht was op een groot publiek met ruime aandacht voor de lokale berichtgeving.

In de jaren 80 ging het vrij goed met radio Plus. De radio was toen gevestigd in de Peperstraat en kon rekenen op goede logistieke steun van een aantal sponsors.

Een van onze medewerkers,  was zelfs op een bepaald ogenblik lid van de raad voor lokale radio’s. Toch wel een teken dat men de ervaring en expertise van de ploeg van radio Plus waardeerde tot in de hoogste kringen.

In de jaren 80 werd een tijdje zelfs een krantje uitgegeven “Pluspunt” met aandacht voor het radiogebeuren en Gentse actualiteit.

In de periode van de Peperstraat had radio Plus ook een praatprogramma op zondagmorgen, programma dat uitgezonden werd met “open deuren”. Het publiek kwam iedere zondag naar de studio’s van radio Plus.

Met de erkenningsronde van 1990 kreeg radio Plus veel storingen op 106.0 Mhz, voornamelijk van een zender in Wetteren op 106.1 Mhz.  Door deze storingen verminderde de impact van de zender aanzienlijk. Het einde een periode begon in 1995, toen een radiotrio uit Gavere via allerlei praktijken probeerden radio Plus in handen te krijgen. Radio Plus moest immers een schakel worden in het netwerkproject van het trio.

Het beleid van de radio werd door de “stalkers” tijdens die periode continu in diskrediet gebracht bij de sponsors van het station.  De “stalkers” in kwestie beweerden via hun voorgesteld beleid het station meer luisteraars te kunnen doen krijgen.
Het uiteindelijk resultaat was dat de sponsors, in plaats van nieuwe stationsuitbaters te kiezen, beslisten om te stoppen om het radiogebeuren te financieren.

Het toenmalig bestuur heeft toen de hulp ingeroepen van Philippe Persoons, welke in 1996 tijdelijk het roer overneemt teneinde het station te redden. Philippe zocht naar een nieuw bestuur welke in juni 1996 de moeilijke taak op zich namen om het station nieuw leven in te blazen
Het wegvallen van de sponsors betekende tevens het einde van de ter beschikking stelling van de lokalen aan de Peperstraat.  Dit was het begin van een maandenlange zoektocht naar een zend- en studiolocatie.

De radio was vele maanden uit de lucht, toen uiteindelijk een overeenkomst kon gemaakt worden met een andere Gentse zender voor gebruik van studioruimte en antenneruimte.

Radio Plus was terug in de ether.  Er werd gekozen voor een vernieuwde programmering die zich specifiek op een jonge doelgroep richtte. De toen bekende Gentse radiofiguur ‘Nonkel Frans’ nam de programmering in handen. Muzikaal werd het een ‘hardcore’ dance station.
Omdat de radio te nauw geprofileerd was in die periode (1997 – 2000) werd beslist om over te gaan naar een ruimere programmering en besliste het bestuur om aan te sluiten bij radio Mango. Dit bleek een schot in de roos.

Er kon een vaste, gemotiveerde en enthousiaste medewerkers opgebouwd worden.

Dank zij het feit dat we, gezien het overnemen van de programma’s van het samenwerkingsverband, ons konden concentreren op de meest interessante uren voor lokale ontkoppelingen, konden we extra energie steken in de verdere opbouw van het station.
Zo was radio Plus eind 2001 weer een volwaardig, kwalitatief station geworden.

Gedurende 2002 werd de studio infrastructuur verder uitgewerkt. Het radiohost systeem en de daarbij horende databank werden geïnstalleerd en uitgebreid.

Als een donder bij heldere hemel kondigde de VMMa eind november 2002 het einde aan van radio Mango. Er werd vanuit de VMMa een voorstel overgemaakt aan radio Plus om over te stappen naar een nieuw project JIM FM.

Gezien er geen enkel vertrouwen meer was in de beloftes van de  VMMa radiodirectie was de beslissing snel genomen. Radio Plus ging verder op eigen benen gaan als onafhankelijk station. Tijdens de periode november 2002 tot maart 2003 werd intensief verder gewerkt aan het uitbreiden van de muziekdatabank voor de PC. Eind maart 2003 was alles klaar. Op 1 april (twee maanden voor het officieel eind van radio Mango) werd de laatste uitzending van radio Mango vanuit Vilvoorde uitgezonden via de etherfrequentie van radio Plus. Sinds die dag werkt radio Plus weer volledig zelfstandig.